top of page
  • Instagram

Εσείς πόσες Μαρίες ξέρετε;

Πόσο μοιάζει ένα ακυκλοφόρητο brand με τον υπέρηχο ενός εμβρύου; Είναι τυχαίο που στη βάπτιση το μωρό το κρατάει μόνο η νονά; Αρκεί απλώς ένα οποιοδήποτε όνομα για να εξασφαλίσεις τη θέση σου στον χάρτη; Θέλεις στο άκουσμα του ονόματος του brand σου να ανταποκρίνονται άλλα δέκα;


Το όνομα Μαρία είναι υπέροχο και όχι τυχαία διαδεδομένο σε τόσες κουλτούρες. Τόσο διαδεδομένο που συνήθως φορτώνεται με έναν επιπλέον προσδιορισμό για να μπορέσει η Μαρία η τάδε -και όποιος μιλάει για εκείνη- να διακριθεί από πολλές άλλες.


Το άκουσμα ενός brand είναι μία πρώτη γνωριμία με το κοινό του. Σκοπός είναι ο πελάτης να διευκολύνεται και να ταυτίζει εύκολα μια λέξη ή φράση με το brand. Για να ανθίσει το όνομα χρειάζεται λογότυπο που το αναπαριστά, το ενισχύει, του αφιερώνει ένα γοητευτικό πορτρέτο.


Κάθε project για εύρεση ονόματος είναι μια μικρή περιπέτεια. Μαζί με την ευθύνη του να ονομάσεις το παιδί- brand που κυοφορεί ένας πελάτης, έρχεται και μία ευκαιρία να χαθείς σε αναπάντεχα μονοπάτια που επιφυλάσσουν πολλούς μικρούς θησαυρούς.


Το αυτονόητο όνομα, το απογυμνωμένο από κάθε φιλοδοξία να ξεχωρίζει, το επινοημένο που δεν σημαίνει τίποτα, το ευκαιριακό, είναι κι αυτά μια λύση. Μία λύση που έχει στερηθεί τη χαρά της εξερεύνησης. Ένα παιδί που δεν έπαιξε.

What’s in a name?


Beauty Killed the Beast: Drinks of Desire


Πώς το πρώτο αμερικάνικο blockbuster στην ιστορία του σινεμά συνδέεται με ένα νεοκλασικό της Αθήνας; Μπορεί το όνομα ενός brand να ακούγεται σαν σύνθημα;


Όταν το all day bar εδρεύει σε ένα κτίριο του 1933 και η έρευνα σε οδηγεί στις ταινίες εκείνης της χρονιάς, τότε η τύχη σε φέρνει κοντά στον King Kong και την τελευταία φράση του ομώνυμου βιβλίου και της ταινίας. Ένα όνομα που θυσιάζει το τέρας στα πόδια της ομορφιάς. Μία όαση παλιάς Αθήνας στην υποβαθμισμένη περιοχή του Μεταξουργείου.


To Drinks of Desire επιλέχθηκε ως το tagline που αναδεικνύει τα cocktail σε αντικείμενα πόθου, ως φόρο τιμής στον έρωτα του άτυχου τέρατος για μία καλλονή.



Λιοκάλυβο: Living in the Sunlight


Πότε μια σπάνια ελληνική λέξη ξεπερνάει τα όρια της γλώσσας; Μπορεί ένα σύγχρονο beach bar να συνδεθεί με την αρχαία ιστορία της Κρήτης;


Ο χρόνος περιήγησης σε ένα μουσείο, δεν είναι ποτέ χαμένος χρόνος. Ένα αρχαίο ειδώλιο της Κρήτης αναπαριστά έναν άνθρωπο με το χέρι να ρίχνει σκιά στο μέτωπο. Μήπως αυτό δεν κάνουμε όλοι, από όλες τις άκρες της γης, όταν ατενίζουμε τον ήλιο; Μήπως αυτή η χειρονομία χτίζει μια καλύβα κάτω από τον ήλιο; Με μότο το living in the sunlight, το Λιοκάλυβο προσφέρει στους επισκέπτες της δυτικής αυτής κρητικής ακτής μία συνολική εμπειρία καλοκαιρινού ευ ζην.




Frater & Soror: Fine Gin Fancy Food

ΦΒΚ: Φαγητό Βίου Κυβερνήτης


Μπορεί η κουλτούρα της κλειστής κολεγιακής λέσχης να γίνει αθηναϊκή υπόθεση; Πώς πλέκεις λατινικές λέξεις με αρχαία ελληνικά συνθήματα;


Στο πολύβουο Παγκράτι εδρεύει μία άτυπη λέσχη με πολλά μέλη που την επισκέπτονται από το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα. Για το όνομα της, στραφήκαμε στην ετυμολογία των περίφημων fraternities και sororities των μεγαλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου και υιοθετήσαμε τις ρίζες τους, τις λατινικές λέξεις Frater and Soror, που σημαίνουν αδελφός και αδελφή αντίστοιχα.


Η αφετηρία μας δεν ήταν τυχαία. Σκοπός μας ήταν να υπαινιχθούμε - χωρίς να λοξοδρομήσουμε - το secret dining εγχείρημα της ομάδας πίσω από το all day bar.

Στο υπόγειο του μαγαζιού, φιλοξενήθηκε το ΦΒΚ, ένα μυστικό εστιατόριο που σε πλήρη ανάπτυξη του ονόματος του αποκαλύπτει τη μυστική φράση Φαγητό Βίου Κυβερνήτης. ΦΒΚ ήταν άλλωστε η πρώτη μυστική φοιτητική λέσχη, μία επωνυμία που προκύπτει - όπως όλες οι αντίστοιχες - από ένα ακρωνύμιο: Φιλοσοφία Βίου Κυβερνήτης.




Buddha’s Hand: Holy Fuel


Σε ποια γωνία του Χαλανδρίου ευδοκιμεί το πιο εξωτικό φρούτο;


Για τo εστιατόριο με ειδικότητα στην υγιεινή διατροφή, που υπογράφει ο Γιάννης Λουκάκος, προσανατολιστήκαμε σε ένα όνομα που να άπτεται της αξίας που έχει η ποιοτική πρώτη ύλη.


Η έρευνα μας καθοδήγησε σε μία σπάνια ποικιλία κίτρου που ευδοκιμεί στην Ασία, ονομάζεται «Χέρι του Βούδα» και παίρνει το όνομα της από τη μορφή του καρπού που μοιάζει με χέρι. Με tagline το Holy Fuel, το Buddha’s Hand εδραιώνεται στην περιοχή του καθημερινού healthy food and juices.



Beastalis: Food for Proud Meat Eaters


Το όνομα ενός νέου brand μπορεί να είναι το επώνυμο του επιχειρηματία; Πόσο μπορείς να παρέμβεις στην τάση της αγοράς που εμπιστεύεται τα οικογενειακά ονόματα;


Ο Γιάννης Μπασταλής είναι ένας επαγγελματίας του κρέατος με προφίλ νέας κοπής. Ως καλός παρατηρητής και γνώστης της αγοράς γνώριζε ότι το ποιοτικό κρέας στην Ελλάδα συνδέεται παραδοσιακά με το επίθετο ενός κρεοπώλη, το οποίο μέσα στα χρόνια λειτουργεί ως εγγύηση για την ποιότητα του προϊόντος.


Επιλέξαμε να αφουγκραστούμε αυτή την παγιωμένη τάση της αγοράς και προχωρήσαμε με μία μικροεπέμβαση στο επίθετο του Γιάννη, παραλλάσσοντας το ηχητικά για να το φέρουμε πιο κοντά στις ορέξεις ενός γνήσιου κρεατοφάγου. Έτσι, ξεψαχνίσαμε το επίθετο Μπασταλής, που μεταλλάχθηκε σε Beastalis αναδεικνύοντας το μικρό τέρας που όλα τα σαρκοφάγα κρύβουν μέσα τους.


Το όνομα Beastalis συνοδεύτηκε από την αμετανόητη φράση Food for proud meat eaters. Ένας φόρος τιμής για την ανεπεξέργαστη λαχτάρα για κρέας.



Το άκουσμα ενός brand είναι μία πρώτη γνωριμία με το κοινό του. Σκοπός είναι ο πελάτης να διευκολύνεται και να ταυτίζει εύκολα μια λέξη ή φράση με το brand. Για να ανθίσει το όνομα χρειάζεται λογότυπο που το αναπαριστά, το ενισχύει, του αφιερώνει ένα γοητευτικό πορτρέτο.

Godmama’s Yard: Your Place in the Sun


Πώς μια ξεχασμένη φωτογραφία κρύβει το όνομα του brand σου; Σου λείπει μία επίσκεψη στην αυλή της νονάς σου, όπως παλιά;


To Godmama’s Yard, ένα all day café στο Περιστέρι με χαρισματική αυλή, οφείλει το όνομα του σε μία φωτογραφία που βρέθηκε στον χώρο του, όταν άρχισε να ανακαινίζεται. Η φωτογραφία ανήκει στην πρώην ιδιοκτήτρια του κτίσματος, μία γοητευτική γυναίκα με συναρπαστική ιστορία, η οποία το κληροδότησε στις βαφτισιμιές της. Η εμβληματική της φυσιογνωμία και το γεγονός ότι καθόταν σε μία εντυπωσιακή καρέκλα τύπου peacock, μας οδήγησε στο όνομα του brand. Το Your Place in the Sun είναι το tagline που κατευθύνει το μυαλό στην υπέροχη πίσω αυλή του μαγαζιού.





Joyness: Face and Family Coaching


Η Κατερίνα Κιούση είναι μία ανερχόμενη life coach και έμπειρη αισθητικός προσώπου που πιστεύει ανυποχώρητα στη φωτεινή πλευρά της ζωής, στην ομορφιά μέσα και έξω. Σε έναν ιδιαίτερα κορεσμένο χώρο, όπως αυτόν του life coaching και της αισθητικής προσώπου, η έρευνα για το όνομα του brand μας οδήγησε στην απόφαση να επιλέξουμε ένα επινοημένο όνομα που ακούγεται αβίαστα και φυσικά, αποφεύγοντας όμως λέξεις χωρίς νόημα που απλώς ακούγονται ευχάριστα.


Το Joyness είναι μία αυθαίρετη συντόμευση της πλήρους λέξης Joyfulness, χωρίς να χάνει τίποτα από τη χροιά και τη θετική ενέργεια της αρχικής λέξης. Το όνομα συμπληρώνεται από μία κατατοπιστική περιγραφή των δύο εξειδικευμένων υπηρεσιών που παρέχει το brand: Face and Family Coaching.





bottom of page