top of page
  • Instagram

Από την Πόλη στην πόλη: πώς μοιάζει το διαβατήριο ενός brand?

Μπορεί ένα brand να γίνει το διαβατήριο για την Πόλη μιας άλλης εποχής; Υπάρχουν σιροπιαστές λέξεις; Πότε στρέφεσαι σε ελληνικό όνομα με ξένη ρίζα; Μπορεί ένα brand να πάρει τη μορφή μιας γυναίκας; Μπορεί αυτή η γυναίκα να γίνει μέχρι και βιτρό;



Ένα νέο εγχείρημα


Ο όμιλος Καστελόριζο με εμπειρία 35 ετών στην εστίαση αποφάσισε να επενδύσει στην πολύβουη πλατεία Ψυρρή με ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο που θα εστίαζε στα πολίτικα γλυκά και τις αλμυρές χειροποίητες πίτες. Η πλατεία έχει εξελιχθεί σε ένα άτυπο στέκι για ντόπιους και τουρίστες που αναζητούν φρέσκα, λαχταριστά γλυκά, οπότε το νέο εγχείρημα κλήθηκε εξ αρχής να αναμετρηθεί με δυνατά ανταγωνιστικά σημεία.


Σιροπιαστές λέξεις


Με τα γλυκά συμβαίνει το εξής: αρκεί να τα δεις για να νιώσεις τη γεύση τους στο στόμα. Πώς μπορεί αυτό να συμβεί στο άκουσμα ενός νέου brand που συνδέεται με τα πολίτικα γλυκά;


Η έρευνα μας καθοδήγησε σε μία κατεύθυνση επικεντρωμένη στο λεξιλόγιο των Ελλήνων της Πόλης που ήταν ιδιαίτερα εκλεπτυσμένοι και αντλούσαν λέξεις από τη γαλλική τους παιδεία και φυσικά την τουρκική διάλεκτο.


Το αφήγημα


Το όνομα Ζουμπουρλού, που έχει τουρκική ρίζα ήταν συνηθισμένο στην διάλεκτο της Πόλης για ευνόητους λόγους, αφού οι Πολίτες ήταν γνωστοί καλοφαγάδες. Έτσι, στο άκουσμα της λέξης, το στόμα γεμίζει νοστιμιά και το μυαλό αυτόματα δημιουργεί μια εικόνα όχι μόνο για τα γλυκά που ετοιμάζουν τα έμπειρα χέρια μιας Πολίτισσας, αλλά και για την ίδια. Μια ιστορία γύρω από το όνομα αναδύεται και το αφήγημα πίσω από το brand γεννιέται.


Ποια είναι η Ζουμπουρλού και πώς συστήνεται;


Η Ζουμπουρλού είναι μία αρχοντική οικοδέσποινα από την Κωνσταντινούπολη που ανοίγει τις φιλόξενες πόρτες της στην Αθήνα για να υποδεχτεί τους καλεσμένους της με παραδοσιακά, πολίτικα, χειροποίητα γλυκά και λαχταριστές πίτες.


Η πληθωρική Πολίτισσα συστήνεται ως Κομφεταρία, όπως αποκαλούσαν οι γαλλομαθείς της Πόλης τα ζαχαροπλαστεία, αλλά και μία Πιτασερί, ένα λογοπαίγνιο που κλείνει το μάτι στις μοναδικές χειροποίητες πίτες που ψήνονται με μεράκι κάθε μέρα στο μαγαζί.

Πώς μοιάζει η Ζουμπουρλού;


Η έμπνευση για το έμβλημα που κοσμεί το λογότυπο ήρθε από την αριστοκρατική φύση των γυναικών της Πόλης, που ήταν κοκέτες και πάντα περιποιημένες. Η εικόνα της γυναικείας προτομής απεικονίζει τον κομψό κότσο, το φίνο πρόσωπο και τον λαιμό στολισμένο με ένα αριστοκρατικό κολιέ. Η Ζουμπουρλού έχει πρόσωπο και υπογράφει με ένα καλλιγραφικό και αρκετά στρογγυλοποιημένο λογότυπο που θυμίζει λαχταριστές μπουκιές από φρέσκα γλυκά. Τα χρώματα της είναι πολυτελή και κινούνται ανάμεσα στο χρυσό και το χάλκινο.


Έτσι, στο άκουσμα της λέξης, το στόμα γεμίζει νοστιμιά και το μυαλό αυτόματα δημιουργεί μια εικόνα όχι μόνο για τα γλυκά που ετοιμάζουν τα έμπειρα χέρια μιας Πολίτισσας, αλλά και για την ίδια”.


Όταν το λογότυπο ζωντανεύει μέσα στον χώρο


Γιατί είναι ιδανικό το branding να γίνεται εγκαίρως; Η οπτική ταυτότητα του brand στολίζει τα αναλώσιμα υλικά με καλαισθησία, αλλά δεν περιορίζεται εκεί. To έμβλημα κοσμεί την τζαμαρία του μαγαζιού, ενώ μετατρέπεται σε βιτρό στον εσωτερικό του χώρο. Στην περίπτωση της Ζουμπουρλούς μάλιστα, έδωσε έμπνευση για τη δημιουργία ενός έργου που κοσμεί την ταράτσα του μαγαζιού και απεικονίζει μία μοντέρνα εκδοχή της προτομής του λογοτύπου. Έτσι, το brand έχει την ευκαιρία να εδραιωθεί μέσα στον ίδιο του τον χώρο, το σπίτι μιας φιλόξενης Πολίτισσας.



Τα δωμάτια της Ζουμπουρλούς


Το σπίτι της Ζουμπουρλούς διαθέτει δωμάτια που φιλοξενούν τους καλεσμένους της στο κέντρο του Ψυρρή. Το μονόγραμμα της σηματοδοτεί την ταυτότητα του boutique ξενοδοχείου στα χρώματα και την αισθητική του βασικού brand.




bottom of page