top of page
  • Instagram

Ex machina. Food with a backstory

Πόσα γυρίσματα της τύχης επιφυλάσσει μία πορεία; Πόσες ιστορίες μπορεί να εκφράσει μία συνταγή; Πόσο ορατό είναι το χέρι του από μηχανής θεού;


Όταν συναντήσαμε τον ταλαντούχο και πληθωρικό Άνταμ Κοντοβά, είχαμε ήδη φάει από τα χέρια του, οπότε ήμασταν προετοιμασμένες για μία αληθινά δημιουργική συνεργασία. Τίποτα όμως δεν μας είχε προετοιμάσει για την αφηγηματική του δεινότητα, την ανοιχτόκαρδη εξιστόρηση μιας πορείας γεμάτης ανατροπές, μιας διαδρομής που πατάει πάνω στις αρχές μιας συναρπαστικής ιστορίας ενηλικίωσης.


Με άξονα το ταξίδι του ήρωα σε συνδυασμό με την εσωτερική του πυξίδα, βαφτίσαμε το νέο του εγχείρημα “Ex Machina”, ως φόρο τιμής σε όλους εκείνους που τον ευνόησαν στις φουρτούνες. Αντίστοιχα, το tagline “Food with a backstory” υπογραμμίζει τον επεισοδιακό βίο του σεφ, όπως εκφράζεται μέσα από τη sui generis προσέγγιση του στο φαγητό.




Το χέρι, που παρεμβαίνει και ευεργετεί, πρωταγωνιστεί στο λογότυπο, αντανακλώντας το χέρι του σεφ που χειρίζεται την πρώτη ύλη με σκοπό να την καθοδηγήσει σε αναπάντεχα μονοπάτια. Η θεϊκή παρέμβαση απευθύνεται σε μία συμβολική φιγούρα με αποσκευή που στέκει ανάμεσα σε αμμόλοφους, ως αναφορά στην περιπλάνηση του Μικρού Πρίγκιπα στην έρημο.

Η τυπογραφία συνδυάζεται με το κύριο σώμα του λογοτύπου για να σχηματίσει ένα άτυπο τετράγωνο πλαίσιο στο στυλ των κινέζικων χαρακτήρων.

Το μόριο ex αποτυπώνεται κάθετα στο ύφος της κινέζικης γραφής, που προτιμάται όπου διευκολύνει για λόγους χωροταξίας, όπως σε πινακίδες ή πλευρικούς τίτλους βιβλίων.

Η θεϊκή παρέμβαση απευθύνεται σε μία συμβολική φιγούρα με αποσκευή που στέκει ανάμεσα σε αμμόλοφους, ως αναφορά στην περιπλάνηση του Μικρού Πρίγκιπα στην έρημο.

Ο χώρος του Ex Machina λειτουργεί ως ένας καμβάς της οπτικής ταυτότητας που φιλοξενεί στιγμιότυπα της διαδρομής της κεντρικής φιγούρας του λογοτύπου. Ενδεικτικά, συμβολικά επεισόδια του περιπετειώδους βίου του ήρωα αναπαράγονται σε διαφορετικά σημεία με διαφορετικές τεχνικές, όπως stencil και μεταλλικές κατασκευές. Οι συγκεκριμένες εικονογραφήσεις διακοσμούνται από αραβικά, κινέζικα και ελληνικά γράμματα.


Η αφήγηση της περιπλάνησης έδωσε πνοή σε ένα animated video που εκτυλίσσει έναν συμβολικό μίτο ταξιδιού, εξέλιξης και απελευθέρωσης με πρωταγωνιστικά τα στοιχεία του λογοτύπου.


Ως αναφορά στο zero waste food κίνημα της ασιατικής κουλτούρας (βλ. miso sauce), το οποίο υποστηρίζει η κουζίνα του Άνταμ, επιλέχθηκε πεπιεσμένο ανακυκλωμένο χαρτί τόσο για τις κάρτες του μαγαζιού όσο για και τη wine list.



Με άξονα το ταξίδι του ήρωα σε συνδυασμό με την εσωτερική του πυξίδα, βαφτίσαμε το νέο του εγχείρημα “Ex Machina”, ως φόρο τιμής σε όλους εκείνους που τον ευνόησαν στις φουρτούνες.



bottom of page